دستگیری ولید بن طلال پولدارترین شخص جهان عرب و ولید بن طلال شاهزاده ثروتمند عربستانی دستگیر شد و آخرین خبر از بازداشت ولید بن طلال شاهزاده صعودی
ولید بن طلال بن عبدالعزیز، (عربی: الولید بن طلال) (زاده ۷ مارس ۱۹۵۵) کارآفرین، سرمایهدار و مدیر ارشد اجرایی اهل عربستان سعودی است. وی بهعنوان ثروتمندترین فرد جهان عرب شناخته میشود. بن طلال، فرزندِ طلال بن عبدالعزیز و نوهٔ عبدالعزیز آل سعود، بنیانگذار عربستان سعودی و برادرزاده پادشاهانِ بعدی آن کشور است.
پدربزرگ مادری او ریاض الصلح، نخستین نخستوزیر لبنان بود و به همین دلیل ولید بن طلال دارای تابعیت دوگانه سعودی-لبنانی است.
دستگیری ولید بن طلال
سهامدار بسیاری از رسانه های بزرگ جهان از توئیتر و فاکس نیوز تا وال استریت ژورنال و نیز شریک بسیاری از شرکت های قدرتمند است. او در عین حال از اولین مخالفان ترامپ بود و همینطور به ضدیت با ایران شهره است
شبکه بی بی سی در گزارشی از ثروت و نفوذ و نیز مناسبات پیچیده اش با سران عربستان می گوید:
ولید بن طلال بن عبدالعزیز، از ثروتمندترین مردان جهان، یکی از مهمترین چهرههایی است که به دستور کمیته مبارزه با فساد در عربستان سعودی بازداشت شده است.
این کمیته که چند روز پیش به ریاست ولیعهد عربستان شکل گرفت، دهها شاهزاده سعودی و مقامهای حکومتی را بازداشت کرده است.
حسابهای بانکی همه بازداشتشدگان از جمله ولید بن طلال فعلا بسته شده است.
ولید بن طلال شاهزاده بانفوذ، نوه عبدالعزیز آل سعود، بنیانگذار عربستان سعودی است و گفته میشود ثروتمندترین شهروند عربستان سعودی است.
ثروت او بر اساس گزارشهای مختلف از جمله فوربز و بلومبرگ حدود ۲۰ میلیارد دلار برآورد می شود.
پدربزرگ مادری او ریاض الصلح، نخستین نخست وزیر لبنان پس از استقلال بود و به همین دلیل ولید دارای تابعیت دوگانه سعودی لبنانی است.
پدر او طلال که به شاهزاده سرخ مشهور بود، از مخالفان حکومت و سیاستهای پادشاهان پس از ملک عبدالعزیز بوده است و سالها در تبعید خود خواسته به سر میبرد.
با این حال او رابطه خوبی با پادشاه عربستان و دیگر خاندان سلطنتی عربستان داشت، تا اینکه روی کار آمدن پسرعمویش، محمد بن سلمان به عنوان دومین کسی که از میان نوههای عبدالعزیز برای جانشینی پادشاه انتخاب شده و قدرت گرفتن او، جایگاه او را نسبت به سابق متزلزل کرد.
شاهزاده طلال (راست) و همسر سابقش امیره طویل (چپ) در دیدار با پرنس چارلز، ولیعهد بریتانیا، ۲۰۱۰
ولید بن طلال که زمانی به عنوان بانفوذترین مرد عرب در جهان شهرت داشت، برخلاف بسیاری از پسران و نوادگان عبدالعزیز، وارد مشاغل حکومتی نشد و ثروت خود را از راه تجارت اندوخت.
او علاوه بر تجارت و ساختمان سازی، در هتلداری، گردشگری و عرصه رسانه سرمایهگذاری کلان کرده است. او از جمله از سهامداران توییتر، نیوز کورپوریشن و هتلهای فورسیزنز است.
شرکت هولدینگ کینگدام، متعلق به او پیشتر در شرکتهای شناخته شدهای مانند مک دونالدز، کوکاکولا، پپسی، ایبی، کامپک، اپل و آمازون سرمایهگذاری کرده بود.
ولید بن طلال به دلیل مواضع لیبرال خود در بین چهرههای محافظهکار و مذهبی خاندان سعودی مخالفان بسیار دارد.
از جمله چندی پیش خالد بن طلال، برادر تنیاش، او را به “ترویج دروغ و نقض قوانین شریعت” متهم کرد و خواهان مصادره اموال او شد.
با این حال گفته میشود که این شاهزاده ۶۲ ساله محبویبت فراوانی در میان طبقههای غیر مذهبی در عربستان دارد.
شاهزاده ضد ایرانولید بن طلال که به موضع گیری ضد جمهوری اسلامی هم مشهور است بارها خواهان شدت برخورد مجامع بین المللی با ایران و افزایش تحریمهای جهانی علیه این کشور شده است.
او چندی پیش گفت که اگر اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران حمله کند، رهبران عرب به طور علنی آن را محکوم میکنند ولی در خفا بابت آن خوشحال میشوند.
ولید بن طلال علاقه خاصی به رسانه دارد. او از سهام عمدهای در نیوزکورپوریشن دارد که سهامدار اصلی شبکههای فاکس نیوز و روزنامههای تایمز و وال استریت جورنال است.
او حدود سه سال پیش یک شبکه تلویزیونی به زبان عربی راه انداخت که عمری بیش از یک شبانه روز نداشت.
شبکه تلویزیونی “العرب” که به گفته سردبیرانش قرار بود رسانهای مسقل باشد در بحرین آغاز به کار کرد، اما کمتر از ۲۴ ساعت بعد به دلیل آنچه “مشکلات فنی و اداری” خوانده شد، کار خود را متوقف کرد.
اما گفته شد دلیل آن مخالفت دولت سعودی بوده که بحرین را تحت فشار قرار داد تا جلوی پخش برنامههای این تلویزیون را بگیرد.
روزنامه اخبار الخلیج، چاپ بحرین مدعی شد که دلیل توقف برنامههای العرب این بوده که این شبکه خبری “عرفهای جاری در کشورهای خلیج [فارس] را رعایت نکرده است.”
به نوشته این روزنامه “خثنی بودن رسانهای و نپرداختن به موضوعاتی که تاثیر منفی بر اتحاد کشورهای خلیج [فارس] میگذارد” از جلمه این عرفها بوده است.
با این حال فعالیت ولید بن طلال متوقف نشد. دامنه سرمایهگذاریهای او که صرفا به دلیل انگیزه مالی نبود، در تمام جهان اسلام گسترش یافت؛ از سرمایهگذاری در پروژههای زیربنایی در افغانستان گرفته تا هتلسازی در مصر.
منتقد ترامپ، و ترامپ منتقد او او که زمانی در دهه ۹۰ میلادی یک هتل و قایق تفریحی گرانقیمتی از دونالد ترامپ خریده بود، در دوران کارزار انتخاباتی ریاست جمهوری از منتقدان او شد. ولید بن طلال آن موقع از آقای ترامپ خواسته بود که از ادامه رقابت کنارهگیری کند.
درگیری این دو در در جریان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در توییتر نظرهای زیادی را به خود جلب کرد. از جمله در پی اظهارات ترامپ درباره مسلمانان، ولید بن طلال او را “مایه ننگ آمریکا” خواند و آقای ترامپ پاسخ داد که اگر انتخاب شود، فعالیتهای او را که تلاش میکرده با “پول پدرش سیاستمداران آمریکا را کنترل کند” متوقف خواهد کرد.اطرافیان ولید بن طلال که تا پیش از این رابطه خوبی با سیاستمداران آمریکایی داشتند، انتخاب آقای ترامپ را به ضرر میدانستند، از جمله جمال قاشقجی، مدیر تلویزیون العرب گفت که ترامپ فقط به پول عربستان نظر دارد.
با این حال در پی انتخاب آقای ترامپ، ولید بن طلال پیروزی او را تبریک گفت.
از ولید بن طلال به عنوان یکی از مترقیترین اعضای خاندان سلطنتی آل سعود نام برده میشود که همواره خواهان اصلاحات در کشور و منتقد سیاستهای محافظهکارانه حکومت بوده است. اکنون او به دستور کسی بازداشت شده که قصد دارد با اصلاحات اساسی خود عربستان سعودی را به سوی کشوری مدرن سوق دهد.