تحریم ایران | بررسی همه جوانب تاثیر اقتصادی تحریم های جدید آمریکا علیه ایران

بررسی تحریم های جدید علیه ایران و گزیده ای از اخبار جدید مرتبط با بحث تحریم ایران در رسانه های داخلی و اگر ایران تحریم شود آیا آمریکا به هدف خود خواهد رسید؟ تحلیل کامل به نقل از خبرگزاری های داخلی معتبر ایران

برای خواندن مطلب با ما همراه باشید .

تحریم ایران توسط آمریکا

تحریم ایران

تحریم ها علیه ایران به مجموعه اقداماتی از سوی قدرت‌های استکباری جهان (آمریکا) اطلاق می‌شود که در جهت مجازات جمهوری اسلامی ایـران یا وادار کردن این کشور به انجام یا عدم انجام عملی به کار گرفته شده‌است. این تحریم ها از همان ابتدای کار یعنی سال 57 علیه ملت ایـران اعمال شده آن هم برای وادار کردن مردم برای تن دادن به خواست های نامعقول آمریکا!

زمان شروع تحریم ایران

برخی از تحریم ها بعد از دوره تنفس نود روزه که ششم اوت به پایان می‌رسد دوباره برقرار خواهند شد، اما تحریم های اصلی ثانویه‌ آمریکا، از جمله تحریم های متمرکز بر بخش انرژی ، در ماه نوامبر دوباره اعمال خواهند شد.

برایان هوک، مدیر سیاست‌گذاری وزارتخارجه آمریکا گفت:  یک دسته تحریم ها از 13 مرداد 97  بقیه از15 آبان 97 بازخواهد گردید.

تغییرات نفت اوپیک با تحریم صادرات نفت ایران

اگر تحریم ها بر ایران لحاظ شود قیمت نفت جهانی چه تغییری میکند؟

بانک امریکا مریل لینچ اعلام کرد اگر آمریکا موفق شود صادرات نفت ایران را حذف کند، قیمت هر بشکه نفت ممکن است به ۱۲۰ دلار یا بیشتر صعود کند. به گزارش ایسنا، این بانک آمریکایی اعلام کرد دولت آمریکا خواستار توقف کامل خرید نفت ایران تا نوامبر است و اگر چنین اتفاقی میسر شود، با توجه به وضعیت عرضه جهان، نفت ممکن است به بیش از ۱۲۰ دلار در هر بشکه صعود کند. فرانسیسکو بلانش، مدیر تحقیقات کالاهای جهانی بانک امریکا مریل لینچ نوشت: از نظر ما مدیریت حذف کامل صادرات ایران بسیار دشوار خواهد بود و به افزایش قیمت نفت به بیش از ۱۲۰ دلار در هر بشکه منتهی می شود. در حال حاضر ابهام پیرامون سیاست آمریکا، صادرات کمتر و افزایش نفت ایران در ذخایر شناور را بدنبال داشته است. بر اساس گزارش شبکه سی ان بی سی، تحلیلگران نسبت به اینکه آمریکا حتی بتواند نیمی از حدود ۲.۴ میلیون بشکه در روز صادرات ایران را از بازار دور نگه دارد بدبین هستند اما دیدگاه برخی از آنها از زمان آغاز رایزنی مقامات آمریکایی برای توقف خرید نفت ایران از سوی کشورهای دیگر، اندکی تغییر کرده است.

 

اگر نفت گران شود چه می شود؟

اگر قیمت نفت گران شود اولین تغییر در قیمت ارز رسمی دلار خواهد بود و ارزش دلار کاهش پیدا میکند و در سوی مخالف احتمالا قیمت جهانی هر اونس طلا افزایش پیدا میکند . البته همیشه اینگونه نیست و مورد های استثنایی هم بوده که با سقوط ارزش دلار قیمت جهانی طلا هم کاهش پیدا کرده است .

 

نرمش و کوتاه آمدن آمریکا از تحریم کامل نفت ایران

وزیر خارجه آمریکا می‌گوید که ایالات متحده درخواست برخی کشورها برای مستثنی‌شدن از تحریم هایی که از ماه نوامبر برای ممانعت از صادرات نفت ایران اعمال می‌شود را در نظر می‌گیرد

مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا می گوید واشنگتن درخواست معافیت از تحریم نفت ایران را بررسی خواهد کرد.

مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا گفت‌: «کشورهای معدودی خواهند بود که به سراغ ایالات متحده آمده و درخواست معافیت از آن [ تحریم ها] را خواهند کرد. ما آن را در نظر می‌گیریم.»

کره جنوبی، یکی از واردکنندگان اصلی نفت ایران، هفته گذشته گفته بود که در حال مذاکره برای دریافت معافیت از تحریم نفتی است.

بستن تنگه هرمز بعد از تحریم ایران

بر فرض که صادرات ایران را بتوانند صفر کنند ایران تنگه را خواهد بست

یک رسانه روسی:

ایـران اکنون یک نیروی دریایی کاملا قوی قدرتمند دارد.

علاوه بر این، تهران دارای نیروی هوایی مجهز و تکنولوژی پیشرفته موشکی و راهبردی است. از نظر آکیونوف، ایرانیان می‌توانند خلیج فارس را آتش بزنند.

اما آمریکایی ها به هیچ وجه در مقابل حمله احتمالی ایـران سکوت نخواهند کرد و سعی خواهند نمود تا خلیج فارس را کنترل کنند چرا که صادرات  و واردات نفت این کشور و متحدانش کاملا به این منطقه راهبردی وابسته است.

این عمل و عکس العمل ایـران و ایالات متحده منجر به درگیری مستقیم دوکشور خواهد شد و احتمالا جنگ اجتناب ناپذیر خواهد بود.

نیکیتا ماسلینیکو،  یک اقتصاددان برجسته روسی در این رابطه معتقد است که  آب خلیج  فارس و منطقه تنگه هرمز برای استخراج نفت  و حمل و نقل آن بسیار مهم است چرا که بخش مهمی از نفت خاورمیانه از طریق تنگه هرمز عبور می کند. با این حال،  حتی پس از گذشت یک روز از تهدید مبنی بر بستن تنگه هرمز، بازار جهانی نسبت به آن واکنش خاصی نشان نداد و این تهدید در قیمت نفت اثر خاصی نگذاشت.

لوله انتقال نفت از تنگه هرمز

 

آیا میشود تحریم علیه ایران را دور زد؟

اجرای تحریم های آمریکا علیه ایران می‌تواند تغییراتی در بازار جهانی نفت بدهد، ولی استفاده از بنادر دریای خزر و راه آهن منطقه آسیای مرکزی می‌تواند راه جدیدی برای صادرات نفت ایران باشد.

چند ماه دیگر تحریم های جدید آمریکا علیه ایران به اجرا گذاشته خواهد شد، ولی از هم اکنون برخی شرکت‌های بزرگ حمل و نقل از بستن قرارداد جدید با طرف ایرانی ممانعت می کنند. بخشی از خریداران نفت ایران از کاهش واردات خود در آینده خبر داده اند. البته ایران می‌تواند از روسیه به عنوان مسیر جایگزین برای انتقال نفت خود استفاده کنند امکان ترانزیت نفت از بنادر شمالی دریای خزر یا استفاده از راه آهن ترکمنستان نیز وجود دارد.

 

بیشترین صادرات نفت ایران به کدام کشور ها است؟

ایـران حدود 5 درصد استخراج کل نفت جهان را به خود اختصاص داده و در ماه آوریل رکورد 2 میلیون و 600 بشکه نفت در روز را شکست. بیشترین بخش نفت ایـران به کشورهای چین،ژاپن، هند و کره جنوبی صادر می شود.

دور زدن تحریم های جدید آمریکا توسط ایران

کشورهای دوست ایران چه کشوری است؟

رویکرد چین

چین با ابراز حمایت مجدد از توافق هسته‌ای برجام گفت که کشورش تحریم های بی اساس یکجانبه آمریکا علیه جمهوری اسلامی را نپذیرفته و از هیچ تلاشی برای اجرای این توافق چندجانبه فروگذار نخواهد کرد.

سخنگوی وزارت خارجه چین که روز دوشنبه با خبرنگاران درباره اجلاس اخیر وزرای خارجه کشورهای عضو برجام سخن می گفت، تاکید کرد که چین خود را موظف به حفظ و اجرای برجام می داند.

رویکرد روسیه

شرکت‌های بزرگ نفتی روسیه همچنان به همکاری‌های خود با جمهوری اسلامی ادامه داده و در حال تحقق طرح‌های مشترک راهبردی در عرصه نفت و گاز ما هستند و سرمایه گذاری مشترک کلی در این زمینه به بیش از 30 میلیارد دلار می‌رسد.

اگر اتحادیه اروپا و مشتریان آسیایی نفت ایران به خاطر ترس از تحریم های آمریکا از خرید نفت از ایران خودداری کنند، تهران مجبور خواهد شد به دنبال راه دیگری برای صادرات نفت خود باشد. در این بین روسیه می‌تواند نقش میانجی را بازی کند. مسئله این است که روسیه می‌تواند از نفت ایران برای مصرف داخلی خود استفاده کرده و حجم صادرات نفتی خود به سایر کشورها را افزایش دهد. در نتیجه تحریم های آمریکا، ادامه فعالیت برای شرکت‌های روسی نیز کمی دشوارتر از قبل خواهد بود، ولی این شرکت‌ها چندان این مشکل را احساس نخواهند کرد، برای اینکه هم اکنون نیز در حال فعالیت در ایران هستند. ضمن اینکه اقدامات شرکت‌های روسی بیشتر به میزان تقاضای داخلی و حجم مبادلات بازرگانی بین روسیه و ایران بستگی دارد.

 

به عقیده خبرگان اروپایی نگارنده این گزارش که در پژوهشکده کنگره اروپا به‌طور خاص بر مسائل خاورمیانه متمرکز هستند.

بررسی سناریوی رفتاری چین و روسیه در زمان تشدید تحریم ها علیه ایران در دوره اوباما، نشان می‎‌دهد که این دو کشور به احتمال زیاد خود را تنها ملزم به رعایت تحریم هایی خواهند کرد که از سوی سازمان ملل برای ایران طرح شده باشد. به این ترتیب به‌نظر می‌رسد که این دو کشور همراهی چندانی با تحریم های وضع شده علیه ایران از سوی آمریکا نداشته‌ باشند. به‌خصوص روسیه که طی سال‌های گذشته روابط سیاسی و اقتصادی خود را با ایران تقویت کرده است. در جریان دیدار پوتین از تهران دو کشور حدود ۳۰ میلیارد دلار معاهده تجاری امضا کردند.

البته چین به‌واسطه توجه ویژه به نقش ایران در چشم‌انداز «یک کمربند، یک راه» به احتمال زیاد سپر حقوقی لازم برای حمایت از شرکت‌های فعال خود در ایران را تعبیه خواهد کرد. در رابطه با خرید نفت از ایران نیز با توجه به اینکه در دوران پیشین تحریمی نیز راه‌حل‌هایی مانند تهاتر کالایی بین ایران و چین در جریان بود، چین از انگیزه مالی لازم برای استمرار خرید نفت از ایران برخوردار است. به عقیده پژوهشگران کنگره اروپا، برخی از شرکت‌هایی که به‌واسطه ریسک تجارت با ایران به همکاری با ایران پایان دهند نیز در سال‌های آتی با شرکت‌های چینی جایگزین خواهند شد.

 

رویکرد کره جنوبی

کره جنوبی از زمان اجرا شدن برجام و کاهش تحریم های تهران بخش بزرگی از نیاز نفتی خود را از ایران تامین کرده است. کره جنوبی در حال حاضر ۱۳.۱ درصد نفت مورد نیاز خود را از ایران می‌خرد. یک مقام کره‌ای گفت: «منابع انرژی ایران برای اقتصاد ما بسیار مهم است».

این مقام کره‌ای گفت: «ما نمی‌توانیم نتیجه مذاکرات با آمریکا را پیش‌بینی کنیم، اما مقامات آمریکایی به خوبی از عواقب صدمه خوردن اقتصاد کره جنوبی در نتیجه تحریم های ایران و تاثیر آن بر اقتصاد منطقه و جهان آگاه هستند». دولت کره جنوبی هفته پیش هیئتی را به تهران فرستاد تا موضع خود در این رابطه را بیان کند. ۵۳ درصد از میعانات گازی کره جنوبی از ایران تامین می‌شود.

چین، روسیه، هند، و ترکیه، با استناد به تقاضای زیاد داخلی خود و با اشاره به مخالفتشان با رویکرد فراسرزمینی در قبال تحریم ها، به طور ضمنی گفته‌اند که قصد ندارند خرید نفت از ایران را کاهش دهند. با این حال، ما تصور می‌کنیم که اغلب کشورها از فرصت 180 روز آینده استفاده خواهند کرد تا نشان دهند که خرید نفت از ایران را قدری کاهش داده‌اند و برای دریافت معافیت با دولت آمریکا چانه‌زنی خواهند کرد

چه کشوری از تحریم نفت ایران سود می برد؟

عربستان سعودی گفته اگر تحریم های آمریکا علیه ایران باعث کمبود عرضه نفت در بازار‌های جهانی شود، آماده است تا برای جبران این کمبود، کمک کند. با این حال، تحلیلگران معتقدند عربستان تنها با هماهنگی با روسیه این کار را خواهد کرد.
عربستان به دنبال افزایش قیمت نفت است.

سه شنبه گذشته، هر بشکه نفت برنت ۷۷ دلار و نفت خام متوسط غرب تگزاس ۷۱.۱۴ دلار بود.

 

اگرچه پوتین در سوریه با ایران همکاری کرد و در بسیاری از موارد دیگر نیر در کنار ایران می‌ایستد، اما باید به خاطر داشت که دوستی مسکو با ایران از سر برادری نیست و پوتین اگر در همکاری‌هایش با ایران منفعتی کسب نمی‌کرد، این همکاری نیز وجود نداشت. پوتین به سه دلیل از کاهش فروش نفت ایران و در افراطی‌ترین حالت به صفر رسیدن آن، خوشحال خواهد شد:

۱) روسیه نیز همچون ایـران از صادرکنندگان عمده نفت است و با خروج ایـران از لیست کشور‌هایی که آسیایی‌ها و اروپایی‌ها می‌توانند از آن نفت بخرند، درآمد‌های نفتی روسیه افزایش می‌یابد. زیرا هر چقدر هم عربستان پتانسیل این را داشته باشد که تولید خود را افزایش دهد، اما بعید است بتواند به طور کامل جای خالی ایـران را پر کند و قیمت نفت افزایش خواهد یافت که این باب میل روسیه است. از طرفی سهم فروش نفت این کشور نیز افزایش می‌یابد.

۲) اروپایی‌ها به دلیل مشکلاتی که با روسیه دارند، هرگز دوست نخواهند داشت بیشتر از این به نفت این کشور وابسته باشند. اما پوتین از این وابستگی منتفع می‌شود

۳) بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و پایان جنگ سرد، روسیه همواره دوست داشته از آمریکا امتیاز بگیرد و قدرت خود را نشان دهد.

منفعت آمریکا از تحریم نفتی ایران

منفعت آمریکا از تحریم نفتی ایران

جدای از مسایل هسته‌ای و موشکی و اینکه ترامپ می‌گوید خرید نفت از ایران باید به صفر برسد تا ایران به طور کامل برنامه‌های هسته‌ای و موشکی خود را کنار بگذارد، تحریم نفتی ایران برای ایالات متحده یک منفعت بزرگ دارد. واشنگتن می‌داند بدون ایران قیمت نفت افزایش می‌یابد و این افزایش قیمت برای آمریکا جذاب است، چرا که تحت آن شرایط، تولید نفت شیل آمریکا صرفه اقتصادی خواهد داشت. از همین رو بسیاری از تحلیلگران بر این عقیده‌اند که برنامه‌های هسته‌ای و موشکی ایران برای ترامپ بهانه‌ای بیش نیست و منافع اقتصادی آمریکا ایجاب می‌کند تحریم نفتی ایران هرچه سریعتر به مرحله اجرا درآید.

 

تحلیل ریچارد نفیو از تحریم های جدید آمریکا علیه ایران

ریچارد نفیو معتقد است که به علت عدم اجماع بین‌المللی توانایی آمریکا برای اجرای تحریم ها و بستن نقاط گریز ایران کمتر خواهد بود. عضو سابق تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای آمریکا و کارشناس امور تحریم ها در وزارت خارجه آمریکا در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر در پاسخ به ارزیابی‌اش از تحریم های جدید آمریکا علیه ایران، گفت:

تاثیر به دو روش ارزیابی می‌شود:

داشتن اثر و منجر شدن به تغییر سیاست کشور

در مورد روش اول من تردید دارم که تحریم های مجدد بتواند، به اندازه تحریم هایی که قبلا تحمیل شده بود موثر باشد. دلیل آن هم فقدان اجماع بین‌المللی در مورد تحریم های جدید است.

در مورد روش دوم من فکر می‌کنم که حتی اگر تحریم های آمریکا بتواند هزینه‌هایی بر ایـران تحمیل کند، من تمایلی فراتر از آنچه ایـران متعهد شده در قالب برجام انجام دهد، نمی‌بینم. با این معیار من فکر می‌کنم تحریم ها در پاسخگویی به مطالبات دولت ایالات‌متحده آمریکا ناکارآمد خواهند بود.

 

کاهش شدید ارزش ریال

از پایان سال 2017، بر اثر نگرانی از وضع دوباره تحریم ها به دست دولت ترامپ، هم نرخ ارز رسمی و هم نرخ ارز بازار موازی به شدت افزایش یافته است. در حقیقت، بعد از آن‌که در اوایل ماه مارس مایک پمپئو به جای رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا شد و جان بولتون به عنوان مشاور جدید امنیت ملی ترامپ منصوب گردید، ارزش ریال در بازار موازی 50 درصد کاهش یافته و شکاف بین دو نرخ ارز اسمی و بازار موازی از 14 مه 2018 به 58 درصد افزایش یافته است (شکل 2).

برآورد ما این است که هم‌اکنون ریال در بازار موازی حداقل 20 درصد کمتر از مقدار واقعی ارزشگذاری شده است. ما پیش‌بینی می‌کنیم که با افزایش شدید هزینه کالاهای وارداتی، میانگین تورم مصرف‌کننده از حدود 10 درصد در سال 2017 به حدود 17 درصد در سال 2018 افزایش یابد.

تحلیل اعمال دوباره تحریم های آمریکا توسط گاربیس ایرادین

کریستِن سیلوِربِرگ (مدیر کل)، گاربیس ایرادیِن (رئیس بخش پژوهش‌های خاورمیانه و شمال آفریقا)، اسکات فارنِم (تحلیلگر ارشد) به بررسی  و تحلیل نکات اصلی درباره تحریم های آمریکا که دوباره برقرار می‌شوند پرداخته اند، این گزارش را در ادامه می‌خوانید:

  • اعمال دوباره تحریم های آمریکا، از جمله تحریم هایی که هدفشان کاهش صادرات نفتی است،چشم‌انداز رشد این کشور را محدود خواهد کرد.
  • اگر شرکای تجاری اصلی در بخش انرژی بتوانند از آمریکا معافیت بگیرند یا برای پرداخت بهای نفت بدون تکیه بر بانک‌هایی که نیازمند دسترسی به بانکِ نماینده در آمریکا هستند راهی پیدا کنند، تأثیر تحریم ها ممکن است کمتر شود.
  • افزایش قیمت نفت در سال جاری نیز تأثیر نامطلوب تحریم ها بر حساب‌های خارجی و بودجه‌ای کشور ایـران را کاهش خواهد داد.

 

مطالب مرتبط با این پست :

علت گران شدن قیمت طلا و سکه چیست؟ و چرا حباب دارد؟

احتمال جنگ ایران و عربستان و مقایسه قدرت نظامی

نظر آمریکا فرانسه و چین در مورد توافق هسته ایران 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *